Gotowe ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w domu (również zamrożone). Ze wszystkich przepisów z ciastem francuskim, ten pomysł jest moim numerem jeden. Idealny na sylwestra i jako przekąska na aperitif. Nadzienie można zrobić z dowolnych składników. Podaje mój pomysł "na bogato". W wersji prostej wystarczy pesto i dobry ser.
GWIAZDA Z CIASTA FRANCUSKIEGO
- 2 okrągłe płaty ciasta francuskiego (koniecznie na maśle)
- pół słoika pesto zielonego lub czerwonego
- garść tartego sera
- jedna mozarella
- 4 duże plastry szynki
- odrobina fety
– jeden płat ciasta posmarować pesto
– posypać tartym serem
– ułożyć warstwę szynki
– ułożyć kawałki mozarelli i pokruszyć fetę (dołożyłam też resztki sera do raclette)
– przykryć drugim płatem ciasta i zasklepić brzegi
– naciąć ciasto co ok 1-2 cm zostawiając na środku koło
– skręcić każdy nacięty pasek
– piec ok. 30 minut (góra/dół) w temperaturze 190 stopni - jeśli spód będzie zbyt mało rumiany, dopiec 10 minut dolną grzałką )ciasto musi być rumiane)
– rozciąć ponownie paski jeśli w trakcie pieczenia się skleiły
– podawać lekko ciepłe (można przygotować wcześniej i podgrzać w piekarniku przed podaniem)
Cudownego 2016!