April 4, 2015

MAZUREK Z PIJANĄ ŚLIWKĄ I KAJMAKIEM

Kto zna cukiernię Lukullus, pewnie zna ciasto, którego dzieciom lepiej nie serwować. Okazuje się, że nie tylko mnie ono oczarowało. Zanim trafiłam na próbę Liski przełożenia wspomnienia z ciastka dla dorosłych na mazurek, moja improwizacja była już w piekarniku.

MAZUREK Z PIJANĄ ŚLIWKĄ I KAJMAKIEM NA ORZECHOWYM SPODZIE

CIASTO: 
- 70g mielonych orzechów włoskich
- 60 + 60 g cukru trzcinowego
- 75 g miękkiego masła
- 50 g masła orzechowego
- 130 g mąki pszennej
- 1 jajko
- skórka z jednej cytryny

MASA ŚLIWKOWA: 
- 300 g śliwki suszonej
- 1 łyżka mało słodkich powideł śliwkowych
- 150 ml śliwowicy

MASA KAJMAKOWA: 
- puszka masy kajmakowej (400 g)
- 25 g masła

• orzechy zmielić w malakserze, dodać 60 g cukru
• masło utrzeć z 60 g cukru, dodać masło orzechowe i dalej ucierać, dodać jajko
• dodać orzechy z cukrem, mąkę i skórkę z cytryny
• wyłożyć wyrobione ciasto na blachę z papierem do pieczenia
• piec 30 minut w temperaturze 180 stopni
• śliwki zalać 100 ml śliwowicy, dolać odrobinę wody żeby przykryło śliwki, zagotować, przykryć i odstawić aż nasiąkną
• odłożyć kilka śliwek do przystrojenia, a resztę zmiksować z powidłami i 50 ml śliwowicy
• wyłożyć na kruchy spód
• masło rozpuścić i dodać kajmak, kiedy będzie w miarę płynny wyłożyć na masę śliwkową
• podawać lekko schłodzony


Dla poszukujących pomysłów na świąteczne menu: 
BARSZCZ CHRZANOWY
PASCHA
JAJKA NADZIEWANE PIECZARKAMI 
i najłatwiejsze ciasto drożdżowe
I najważniejszy na święta: domowy chleb na zakwasie


Z życzeniami słońca i dystansu...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts