August 1, 2012

QUINOA Z BOBEM NA PARZE

Copyright • Margotka • ILLUCUCINA
Quinoa (komosa ryżowa) zdecydowanie zdobyła mój żołądek w tym roku. Zrobiłam 4 wersje sałatki z tym "archiwalnym" ziarnem. Tutaj jedyna forma bobu, która mi smakuje. Idealna na lato. Podobno zaskakująca ;)

Proporcje są bardzo względne. Wszystko zależy, na który składnik mam większą ochotę danego dnia.


SAŁATKA Z QUINOA Z BOBEM NA PARZE 
(przepis własny)

• 200 g ziaren quinoa
• 4 garści bobu
• 4 garści pomidorków koktajlowych 
• 3 duże łyżki oliwy cytrynowej*
• 3 ogórki gruntowe
• sól morska**
• sok z jednej dużej cytryny i pół limonki
 • garść świeżej kolendry
• kilka listków bazylii cytrynowej (jeśli mam)
• 10 listków mięty
• 1 mały ząbek czosnku

– bób gotować na parze 8-10 minut (musi być nadal ładnie zielony)
– trochę ostudzić i obrać
– pomidory pokroić na połówki, ogórka w kostkę
– warzywa wraz z bobem zalać sokiem z cytryny, oliwą, posolić i dodać posiekane zioła i wyciśnięty czosnek
– odstawić do lodówki na czas gotowania quinoa 
– ziarna komosy ryżowej opłukać w zimnej wodzie na sitku
– zalać w garnku prawie podwójną objętością zimnej wody i zagotować
– gotować aż będzie miękka i sypka
– wymieszać zmacerowane warzywa z lekko schłodzoną komosą (ja czasem jem ciepławą i chyba nawet wolę)

* zetrzeć skórkę z cytryny i zalać 200 ml oliwy lub oleju z pestek winogron, odstawić na 2-7 dni, odcedzić
** zawsze z młynka, tyle żeby zrównoważyć kwas cytryny i limonki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts