June 14, 2012

KWIATY NA PATELNI

Copyright • Margotka • ILLUCUCINA
O kwiatach bzu już po raz trzeci. Były soki i nalewki, rok temu moje ulubione truskawki z kwiatem bzu, jako pocieszacz na zimę podawany z lodami waniliowymi. Dzisiaj o najprostszym użyciu kwiatów, smażonych w cieście naleśnikowym.

Ciasto powinno być rzadkie. Moczymy w nim kwiaty i kładziemy baldachy na patelni z odrobiną neutralnego oleju np. z pestek winogron. Podajemy z cukrem pudrem. Na zdjęciu kwiaty akacji (musztarda po obiedzie) w eksperymentalnej otoczce, chybionej niewątpliwie. Do wypróbowania za rok w zwykłym, rzadkim cieście naleśnikowym. Ja zdecydowanie wolę bzy. :)

O ich toksyczności wyczerpująco pod tym linkiem. Pomaga suszenie i gotowanie. Trzeba będzie chyba zagotować spirytus przed odcedzaniem. ;)

Copyright • Margotka • ILLUCUCINA
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts