April 21, 2012

KURCZAK TYMIANEK ESTRAGON 25 minut

Od pomysłu  do realizacji (łącznie z robieniem zdjęć i pisaniem posta) minęło 25 minut.

KURCZAK W ŚMIETANOWO–WINNYM SOSIE Z ESTRAGONEM I TYMIANKIEM
(przepis własny)


• łyżka oliwy
• 450 g polędwiczek z kurczaka
• 0,5 cebuli
• łyżeczka tymianku
• 75 ml białego wytrawnego wina
• 130 ml śmietanki 18 %
• sól
• 4 gałązki świeżego stragonu
• mała łyżeczka musztardy ziarnistej (koniecznie francuskiej, a nie a la...)

– cebulę pokroić w piórka i ułożyć na patelni z ciepłą oliwą
– posypać tymiankiem
– chwilę podusić i na to ułożyć kawałki kurczaka (polędwiczki kroiłam na pół)
– posolić i smażyć na średnim ogniu
– gdy się lekko zarumienią obrócić, posolić i dalej chwilę dusić
– podlać winem i odparować do połowy na większym ogniu
– dolać śmietankę i zmniejszyć ogień (ok. 30 sek)
– dodać musztardę, wymieszać i przystroić estragonem
– podawać z marchewką na parze lub lekko duszoną na maśle

Miłego weekendu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts