December 18, 2011

PLACKI ŚNIADANIOWE, ILUSTRACJE, KUCHNIA ŻYDOWSKA BIKONTA

Niedziela to już nie tylko Siesta Kydryńskiego, od niedawna też audycje Jamiego Culluma, oryginalnie nagrane dla BBC, a teraz też co niedzielę od 11:00-12:00 na TSF JAZZ 
Audycja istnieje jako podcast (tylko dla mieszkańców Wielkiej Brytani). Na szczęście TSF można słuchać live przez np. iTunes.

Śniadanie niedzielne od jakiegoś czasu kojarzy mi się z cytrynowymi placuszkami śniadaniowymi, choć ciągle je modyfikuję. Dziś zrobiłam wersję z otrębami i formacie XL, bo placki świetnie gryzie się na zimno.

2 jaja
375g twarogu w kostce (używam śmietankowego z mleczarni Piaski)
200 g serka homogenizowanego waniliowego (Rolmecz/Mlekpol)
1 cukier waniliowy duży (32 g)
skórka otarta w dwóch cytryn
50 g mąki pszennej
40 g otrębów owsianych
40 ml mleka
20 g cukru trzcinowego

sposób wykonania ten sam co w poprzedniej wersji

W międzyczasie otrzymałam wiadomość, że ilustracje mojego przyjaciela, którego mam zaszczyt reprezentować przeszły do światowego etapu konkursu towarzyszącego targom książki kulinarnej w Paryżu (Cookbook Fair) - najlepsza książka w Polsce w kategorii ilustracja. Wyniki kolejnego etapu w marcu.
Jurek Denisiuk wykonał ponad 200 pięknych akwareli do zilustrowania książki Piotra Bikonta "Kuchnia żydowska Balbiny Przepiórko". Wraz z Leszkiem Szurkowskim, stworzyli wizualnie publikację dość nietypową na rynku książek kucharskich, którą gorąco polecam. Wydawcą jest Dom Wydawniczy Rebis.












No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts