December 31, 2010

BROWNIES POMARAŃCZOWE

Na dobre zakończenie niezłego roku, połączenie moich dwóch ulubionych smaków: pomarańczy i czekolady.

BROWNIES CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE
170g drobnego cukru
3 całe jajka
150g masła
100ml soku z pomarańczy + jak najwięcej jej miąższu
pół fiolki olejku pomarańczowego
skórka otarta z 1,5 pomarańczy (można nawet więcej)
sklepowa skórka pomarańczowa (chyba, że ktoś ma własną)
140g czarnej czekolady specjalnej do deserów
100g tartych migdałów
180 g mąki pszennej

• jajka z cukrem ubiłam na puszystą pianę
• dodałam miękkie masło
• powoli tarte migdały
• w garnuszku podlałam odrobinę soku wrzuciłam czekoladę, gdy się roztopiła dodałam reszty składników pomarańczowych
• ciepła czekoladę z pomarańczami powoli wtarłam mikserem w masę
• na końcu mąka
• wyłożyłam do foremki nasmarowanej masłem (foremka wielkości kartki A4)
• piekarnik nagrzałam do 180 stopni
• piekłam 30 minut, ale może być krócej (trzeba sprawdzić nożem czy ciasto nie jest surowe, może być lekko mokre)

Wyjąć do ostygnięcia.

Miłej zabawy w sylwestrową noc. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts