July 6, 2010

TRUSKAWKI - POŻEGNANIE

Ten deser jest moją deską ratunku w sezonie truskawkowym. Niestety w Polsce nie ma w tym samym czasie dobrych truskawek i dobrych winogron. Wtedy używam innych ciemnych owocow np. jagód. Jendak połączenie czarnych winogron i truskawek nie równa się z niczyminnym. Najlepszą wersję tego deseru udało mi się zrobić we francuskiej części kraju basków z późnych truskawek i czarnych małych winogron muskatu. To chyba najlepsze winogrona na świecie. Aż trudno uwierzyć, że nie ma w nich glutaminianu sodu i aromatu identycznego z naturalnym :) Wszystkim podróżującym po Francji w sierpniu i jesienią polecam tę odmianę.

Na zdjęciu wersja z sezonu polskiego. Winogrona made in Chile...

TRUSKAWKI Z WINOGRONAMI Z BEZĄ I BITĄ ŚMIETANĄ

1 część truskawek
1 część winogron
• owoce kroję na połówki lub ćwiartki

bita śmietana:
kartonik śmietanki 30% (375ml)
łyżka cukru (można nie dodawać)
1 duży cukier waniliowych
• ubijam

bezy (kupuję w cukierni bo świetnie się kruszą, nie mogą być ani trochę ciągnące - no i nie muszę pamiętać ile w nich cukru... :)

• w wysokich szklankach układam owoce, potem 1,5 - 2 łyżki bitej śmietany, posypuję kruszoną bezą i znowu to samo, aż do końca szklanki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts