April 24, 2010

RYBA WINNO-POMARAŃCZOWA I PURÉE ESTRAGONOWE ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW


Danie z kategorii mało fotogenicznych (przynajmniej w moim wydaniu), smak odwrotnie proporcjonalny do wyglądu.

RYBA WINNO-POMARAŃCZOWA
2 dorady lub bary  (kupuję całe; piekę bez głowy, bo z tych najlepszy jest wywar na zupę rybną)
marynata:
• duża łyżka konfitury pomarańczowej (nie może być gorzka!); ja użyłam konfitury pomarańczowej z kwiatem bzu (IKEA) - jest idealna do marynat, sosów - do chleba za słodka
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• pół szklanki białego wina (100 ml)
• gruba sól morska (ok. pół płaskiej łyżeczki)


- ryby marynowałam ok. godziny (jak zostanie w lodówce na noc, też nic się nie stanie) - użyłam 3/4 marynaty
- nagrzałam piekarnik do 190 stopni na termoobiegu
- ryby z resztką marynaty wyłożyłam do naczynia żaroodpornego (nie powinno być za duże, sos się przypala z powodu cukru, więc najlepiej jeśli ryby wypełnią całe naczynie)



Piekłam 20 minut, ale wszystko zależy od wielkości ryby.
Skórka pewnie się przypali, dlatego pod koniec  pieczenia (zdejmuję przypalona skórkę z wierzchu i polewam ryby resztą marynaty, z której potem będzie sos. Nałożyłam na koniec kilka połówek pomidorków koktailowych.

PURÉE ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW

2 słodkie ziemniaki
4 średnie zwykłe ziemniaki
łyżka masła
duża garść świeżego estragonu (w zupełnej ostateczności może być suszony)
sól

Ziemniaki pokroiłam w kostkę, ugotowałam w posolonej wodzie, po odcedzeniu szybko ugniotłam na purée (absolutnie nie wolno używać rozdrabniacza) z łyżką masła i dużą ilością estragonu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts