May 30, 2010

PASCHA Z CZEKOLADOWYM AKCENTEM


Już dawno po świętach. Paschę robię jednak często. Moja wersja jest lekka i aksamitna, choć lubię też tę mocno twarogową z grudkami, tłustą, jak ta z krakowskiej Chimery.

PASCHA 
4 żółtka
120 g cukru trzcinowego
opakowanie cukru waniliowego (32g)
1200 g twarogu tłustego śmietankowego (do paschy używam tylko twarogu z mleczarni w Piaskach)
200 ml mleka 
10g kakao
rodzynki królewskie jasne 
dobrej jakości skórka pomarańczowa (najlepiej w syropie) - drobno pokrojona
rum (dla mnie istnieje wyłącznie rum z Martyniki) + Cointreau (w proporcjach 2/1)
rodzynki zalewam ciepłym rumem z Cointreau (odstawiam na kilka godzin w słoiku, żeby napęczniały) - jeśli jest mało czasu, gotuję kilka minut i wtedy pęcznieją szybciej.

• jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę mikserem 
• ręcznie (trzepaczką) kontynuuję ucieranie masy jajecznej na parze (wstawiam misę z jajkami w większy garnek z wrzątkiem i ucieram utrzymując wrzenie ok. 5 minut - dno misy nie powinno dotykać wrzątku) 
• dodaję mleko i twaróg
• miksuję rozdrabniaczem (to jest dość trudne na początku, bo masa jest gęsta ale to jedyny sosób na maślaną - idealnie gładką - konsystencję )
• 1/4 masy miksuję z kakao
• do 3/4 białej masy dodaję wcześniej zamarynowane rodzynki i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową


Paschę wykładam najczęściej do indywidualnych miseczek, ale można robić jedną dużą paschę, choć moja z powodu konsystencji lepiej się prezentuje w małej formie. 


• miseczki wykładam gazą, wypełniam do 3/4 białą masą, na wierzch odrobiną kakaowej. 
• zawijam gazę do środka, żeby płyn nie wyciekał
• owijam wierzch miseczek folioą spożywczą
• wkładam do lodówki na min. 12 godzin
• wykładam paschę na talerzyki odwracając miseczki, potem zdejmuję gazę i przystrajam owocami (np. truskawkami)

4 comments:

Just My Delicious said...

mmm ciekawie :) paschy jeszcze nie robiłam :)

Anonymous said...

Margotko, ależ się cieszę, że znalazłam Twój blog! Moje smaki i moje klimaty! Fantastyczny! Co do paschy... zbieram się do zrobienia od dawna, ale jeszcze się nie odważyłam... Czy masa serowa musi odcieknąć? Pzdr Aniado

margotka • ILLUCUCINA said...

Masa serowa naturalnie zmoczy gaze, a jeśli gaza wystaje poza naczynie to wycieknie do lodówki, ale poza tym, nie musi obciekac, przynajmniej nie moja :)

lo said...

Uwielbiam ten wzorek z odciśniętej gazy. Ja mam wersję wielkanocną paschy i letnią (z jagodami). Nie mogę się doczekać kawałka.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts