November 11, 2009
SERNIK - DWIE CZEKOLADY
Sernik to moje ulubione ciasto. Wolę te klasyczne, raczej lekkie. Wyjątkiem są serniki czekoladowe. Liska zrobiła kiedyś pyszny sernik z białą czekoladą i jagodami na czekoladowym spodzie. Potraktowałam go wyłącznie jako inspirację i poddałam się instynktowi. Oto efekt:
CIASTO:
80 g masła
140 g mąki
80 g cukru
3 łyżki kakao
1 bardzo małe jajko (jeśli bez jajka to należy dodać 20 gram więcej masła, ciasto będzie wtedy bardziej chrupiące)
składniki zagniatam ręką, wstawiam do lodówki na godzinę
MASA SEROWA:
baza:
5 żółtek
120 g cukru brązowego
1 budyń śmietankowy
1.2 kg twarogu śmietankowego (mielonego np. President - tłusty, śmietankowy; ja używam twarogu z Mławy, ale znalazłam go tylko w jednym sklepiku na Kabatach)
olejek pomarańczowy
200-300 ml mleka (jeśli twaróg jest mielony można dać mniej, ilość mleka zależy od gęstości twarogu)
100 g czarnej czekolady
100 g białej czekolady
- żółtka ucieram z cukrem, dodaję mleko, budyń i twaróg
- jeśli twaróg jest mielony wystarczy dobrze utrzeć składniki, jeśli nie jest mielony - używam blendera; miksuję tak długo aż uzyskam masę o konsystencji śmietany
- dzielę masę na pół
- do pierwszej połowy dodaję stopioną czarną czekoladę + odrobinę olejku pomarańczowego (opcjonalnie)
- do drugiej części dodaję białą czekoladę bardzo drobno pokrojoną lub utartą
- ciasto wykładam w okrągłej formie tak aby pokryło prawie całą blachę, łącznie z bokami
- wkładam na 10-15 minut do nagrzanego piekarnika (180 stopni)
- wlewam jedną masę (najpierw czarną)
- po 15 minutach wlewam drugą
Miałam nadzieję, że masa dolna zetnie się na tyle, że utrzyma białą masę na górze. Nie udało się, ale starałam się wylewać ją łyżką z odstępami, tak aby sernik był czarno-biały.
- po kojenych 15 minutach pieczenia, na wierzch ułożyłam mrożone jagody (można pokryć całą powierzchnie sernika)
- piekę jeszcze ok. 15-20 minut (w ostatniej fazie zaczyna się powiększać; jeśli lekko popęka należy go wyłączyć)
- studzę w otwartym piekarniku
- chłodzę w lodówce co najmniej 12 godzin
DRUGIE PODEJŚCIE DO TEMATU:
Wciąż nie jestem zadowolona z ciasta. Chyba ciasto z pokruszonych herbatnikow i masła będzie lepsze. Jeśłi ktoś ma przepis na dobry spód chrupiący to poproszę. Myślę, że wystarczy dodać więcej masła i ominąć jajko. Spód z herbatników zawsze mnie odstrasza, bo w samych cistkach jest już dużo chemii.
W drugim podejściu do sernika zrobiłam więcej masy białej i mniej czarnej. Ominęłam jagody. Poza tym najpierw 15 minut piekłam pierwszą masę a potem druga wyłożyłam na tyle ostrożnie, że utworzyła górną warstwę.
Subscribe to:
Posts (Atom)
Popular Posts
-
Sernik to moje ulubione ciasto. Wolę te klasyczne, raczej lekkie. Wyjątkiem są serniki czekoladowe. Liska zrobiła kiedyś pyszny sernik z b...
-
Placki drożdżowe piekę, odkąd się uparłam, że na Wielkanoc nie będziemy kupować żadnych ciast. I tak piekę jakieś 15 lat... :) Popisowy pla...
-
Szukając koszyków do wypieku chleba trafiłam na sklep , który wygląda na raj... Hert Ul. Odlewnicza 4a 03-231 Warszawa Zamówienia: 02...
-
© Margotka • Illucucina We Francji jest wiele smaków, lecz spróbujcie znaleźć na ich targach zwykłe śliwki... O twaróg też proszę wszyst...
-
Od dwóch lat jestem w ciągłej podróży. Zmieniam kuchnie i przystosowuję moje menu do czasu, budżetów, dostępności składników i sprzętu, wiel...
-
Pierwszy raz widziałam w polskim sklepie marlina (Leclerc na Ursynowie). Konsystencją przypomina tuńczyka, jasny kolor. Podobno nie jest u...
-
Królik to mięso, którego jedzenie wzbudzało u mnie najwięcej wyrzutów sumienia. Jednak po tylu latach wyjazdów do Francji i słuchaniu teks...
-
Gotowe ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w domu (również zamrożone). Ze wszystkich przepisów z ciastem francuskim, t...
-
Nawet latem nie trzeba rezygnować z makaronu. Tę pastę pierwszy raz zaserwował mi Pan R. Nie wiem dokładnie jak ją robił, ale spróbowałam ...
-
Mądre książki o zdrowym żywieniu mówią, że najlepiej jest jeść produkty lokalne i sezonowe. W Polsce zimą króluje włoszczyzna, cebula i zi...